Grote Witte Haai

Broedplaats van de grote witte haai ontdekt bij New York

Grote witte haaiDe grote witte haai behoort tot de meest bekende en beruchte van alle zeedieren in de wereld. Toch weten we relatief weinig over hun leven en hun voortplanting. Wel weten we dat ze ongelooflijke afstanden kunnen reizen hetgeen waarschijnlijk één van de redenen is waarom we dit dier zo moeilijk kunnen bestuderen.

Haaien eiHun broedgedrag is helemaal raadselachtig en er zijn slecht een paar broedgebieden bekend bij Zuid-Afrika en Australië. Wetenschappers denken dat ze nu de eerste broedplaats van deze haai hebben gevonden in de Noord-Atlantische Oceaan, gelegen in de schaduw van New York City.

Expeditie naar de grote witte haai

Deze broedplaats van de grote witte haai bevindt zich in buurt bij Long Island. Een expeditie, bestaande uit wetenschappers van OCEARCH, NOAA Fisheries en de Wildlife Conservation Society, ontdekte de locatie. Het team koos voor deze locatie vanwege de consistente waarnemingen van jonge witte haaien.

Long Island

Long Island

Wetenschappers weten niet waarom de witte haaien Long Island hebben gekozen als broedgebied, maar ze denken dat een combinatie van factoren hier verantwoordelijk voor zijn. De toegang is gemakkelijk voor de volwassen dieren omdat deze dicht bij het continentaal plat ligt. De ondiepe baaien zorgen voor goede bescherming van de jonge dieren en er is een overlvloed aan voedsel aanwezig. Het onderzoekteam denkt dat de grote witte haai hier de
eerste twintig jaar van zijn leven kan doorbrengen. Verder onderzoek moet dit bevestigen.

Er zijn inmiddels negen jongen witte haaien voorzien van een zender in de rugvin die een signaal uitzendt zodra de haai boven water komt. De bewegingen zijn te volgen op de website van OCEARCH.

Meer informatie:

Geef een reactie