Antiek in Rye

Antiek, brocante in het Middeleeuwse Rye aan de Engelse zuidkust

antiek in Rye Liefhebbers van antiek, brocante en hebbedingetjes kunnen hun hart ophalen in Kent, in Zuidoost-Engeland. In gezellige stadjes als Rye en Battle zijn er zeker koopjes te vinden.

Twee uur varen van Duinkerken naar Dover en dan nog een uurtje per auto en je staat in Rye  Dit is één van de best bewaarde middeleeuwse plaatsjes in Groot-Brittannië.

Amper 5.000 inwoners telt het stadje, dat tegen een krijtrots aan schuurt aan de monding van de Rother-rivier. Ooit kwam de zee tot in Rye, en hoewel die nu twee mijl weg is, heb je hier toch het gevoel in een kuststad te vertoeven. Meeuwen en jan-van-genten zijn hier massaal aanwezig. De sint-jakobsschelpen en andere schelpdieren die hier worden gevangen, behoren tot de beste van de Engelse zuidkust.

Geschiedenis Rye

Rye trok in de voorbije eeuwen heel wat schrijvers aan, onder wie Henry James en Joseph Conrad. Maar Rye was lang ook de thuishaven van smokkelaars, wat nog te merken is aan de wirwar van geheime gangen en steegjes die de straten met elkaar verbinden.  Dit is vooral te zien rond de charmante, steil omhoog leidende Mermaid Street.

RyeDe middeleeuwse huizen luisteren er naar ongebruikelijke namen als The House with Two Front Doors en The House Opposite. De kassei straatjes leiden naar het kasteel met de beroemde Ypres Tower, waarvan de kanonnen nog steeds gericht zijn op de Franse kust. Een wandeling over de Town Wall, de oude stadsomwalling, is een must.  Vanaf de toren van St Mary’s Church heb je een goed uitzicht op de stad.

Beroemdheden

Heel wat internationale beroemdheden zoals Charlie Chaplin, Johnny Depp, Andy Garcia en George Clooney hebben al gelogeerd in de Mermaid Inn, een 15de-eeuws hotel in Mermaid Street. En niemand minder dan Paul McCartney heeft nogal wat eigendommen in Rye, onder meer op Church Square. Zijn ex, Heather Mills, is dan weer eigenaar van het café The Apothecary.

Antiek in RyeRye is een schatkist vol antiekshops, waar je al snuisterend de tijd vergeet. Dat is zeker zo op Strand Quay, waar de ene antiquair de andere verdringt. Leuke spullen vind je bij Wish Barn, een coöperatie van antiquairs die meubelen en 20ste-eeuwse interieurspullen restaureren en verkopen. Vooral hun collectie oude telefoons is geweldig. Maar je vindt er ook leuke lampen, spiegels en vintage kleren.

Nog leuker is dat je hier nog van alles op de kop kunt tikken voor een redelijke prijs. Dat geldt vooral voor de boot fairs, rondreizende vlooienmarkten waarbij alles in de koffers van auto’s wordt uitgestald. Die worden zowat elk weekend gehouden, vooral in de zomer. Wie moe is van het shoppen, vlijt zich neer in een van de theehuizen, waar je kan proeven van de Sussex Cream Tea, thee met lokaal gebak.

Wil je ook eens een kijkje nemen buiten Rye, dan kan je de kronkelende weg naar Battle nemen langs appelgaarden, waar cider wordt gemaakt. Ook vindt je hier wijngaarden, want in deze streek bevinden zich belangrijke Engelse wijnproducenten. Je passeert ook de molen waarin Paul McCartney ooit een muziekstudio onderbracht.

Meer over Rye

Geef een reactie