Douro Portugal

Autoroute langs de Douro en de Portugese wijngaarden

Autoroute Douro De Douro, of gouden rivier, slingert zich langs duizenden wijngaarden naar de historische stad Porto. De Douro vallei is geknipt voor een autotrip met overnachtingen in de mooiste historische pousada’s van Portugal. Vele plekken in dit gebied zijn werelderfgoed en staan op de lijst van UNESCO.

De rivier ontspringt op 2200 m hoogte in de Sierra de la Demanda, zo’n 50 km ten noordwesten van Soria en mondt uit in de Atlantische Oceaan, bij Porto.

De Douro heeft een totale lengte van 897 km en het stroomgebied van de rivier is 98.160 km² en behoort daarmee tot de grootste stroomgebieden van het Iberisch Schiereiland.

DouroDe bovenloop van het Portugese deel van de Douro staat bekend om zijn Quinta’s. Dit zijn wijngaarden waar de druiven voor de Port groeien. Vroeger voer men hier met zogenaamde rabelo’s beladen met vaten port naar Porto. Naast de Port, staat de Dourovallei ook bekend om de rode Dourowijn.

Begin je reis je in Ribeira, de oude havenwijk van Porto. Deze volkse wijk ligt op een heuvel boven de Douro. Helemaal bovenaan staat de versterkte kathedraal met aan zijn voeten een netwerk van steile straten en smalle steegjes. Stop je reisgids weg en laat je verrassen door de pareltjes die zich hier verschuilen.

Vergeet ook niet om de wijn te proeven waaraan deze stad zijn naam gaf. Dat doe je het best op de zuidoever. In de wijnkelders van Santa Marinha wordt de dourowijn immers omgetoverd tot portwijn. Langs de kade kan je de lekkernij proeven met uitzicht op de felgekleurde gevels van het historisch centrum van Porto en de ijzeren brug die de rivier overspant.

Pinhao PortugalEen schilderachtige rit van 120 km langs de kronkelende Dourorivier brengt je van Porto naar Pinhão, één van de mooiste dorpjes van de hele streek. Iets meer stroomafwaarts, in Tabuaço, ligt de Quinta do Seixo tegen de berghelling. Het is één van de wijndomeinen die levert aan Sandeman, een van de bekendste portmerken. De rondleiding gebeurt door de heer Sandeman zelf. Een gids met zwarte cape en een Andalusische hoed legt ons uit hoe de Portugese wijnen uit de Dourovallei worden omgevormd tot port.

Rota do Vinho do Porto

Vanuit Pinhão en Tabuaço kan je de Rota do Vinho do Porto volgen langs fraaie uitzichtspunten. Maak een omweg via het noorden, langs het wijndomein van Mateus naar Guimarães, eerste hoofdstad van Portugal. Geniet van de straatjes waar de was hangt te drogen en van de terrasje op de Praça de São Tiago. Je kan hier ook het fraaie paleis van de hertogen van Bragança bezoeken.

Natuurlijk logeer je onderweg in pousada’s en het liefst natuurlijk in een quinta, een oud wijnhuis. Pousada’s zijn staatshotels die ondergebracht zijn in prachtige historische gebouwen.

Meer informatie over pousada’s

Meer informatie over Porto en Portugal

Geef een reactie