Kefalonia

Het rustige Griekse Kefalonia

Kefalonia Kefalonia is een eiland in het westen van Griekenland en is het grootste eiland van de Ionische archipel. Het ligt net ten zuiden van het eiland Lefkas, ten noorden van het eiland Zakynthos. De hoofdstad van Kefalonia is Argostoli. Dit ligt in het westen van het eiland, ook aan zee. Hier kun je ’s avonds heerlijk eten en lekker rondslenteren over de boulevard. Het rijke en vruchtbare Kefalonia staat bekend om zijn rode en witte wijn, de Robola, zijn honing en witte kaas Myrzithra.

Kefalonia Kefalonia wordt als een rustig eiland gezien met verscheidende haventjes zoals dat van Fiskardo, het Saint-Tropez van Kefalonia, in het noorden van het eiland. Het dorpje Assos  wordt door toeristen als rustgevend beschouwd en heeft ook een voor toeristen aantrekkelijk strand. Fiskardo daarentegen is een hele bedrijvige haven met vele restaurantjes en winkeltjes .Kleurige vissersboten dobberen op de blauwe zee, naast jachten met klapperende touwen die aangemeerd liggen bij pittoreske taverna’s.

Stranden vind je op Kefalonia in alle maten en vormen, van kleine zandige inhammen tussen de rotsen tot uitgestrekte hagelwitte kiezelbaaien. Mirtos beach, waar de zee van het diepst denkbare turkoois is, pronkt zelfs op de lijst van de twintig mooiste stranden ter wereld. Kefalonia staat onder Grieken bekend als bloemeneiland, het gematigde klimaat zorgt voor weelderige vegetatie.

Kefalonia CarettaOverdag is het strand bij Kaminia van de toeristen, ’s nachts van de Caretta caretta, de enige variëteit zeeschildpad die broedt in het Middellands Zeegebied. Aan de zuidkust van Kefalonia zwemmen de wijfjes ’s zomers aan land en leggen een honderdtal eieren verspreid over verschillende nesten.

Na 55 dagen in het hete zand zijn de eieren uitgebroed en reppen de babyschildpadden zich naar zee, als ze onderweg tenminste niet ten prooi vallen aan hongerige zeevogels. Gelukkig houdt een team biologen een oogje in het zeil. De nesten die jaar na jaar opnieuw gebruikt worden, zijn geregistreerd en worden zo van vernieling gespaard.

Golf van Sami Een prachtig uitzicht over het hoefijzervormige strand, de Golf van Sami en de Ionische zee heb je van bij het klooster van Panayia Agrilion met zijn middeleeuwse klokkentoren. Veel oude gebouwen zijn er niet meer te vinden op Kelafonia, maar onder de grond vind je altijd wel een oude munt of een potscherf.

Wie wat beter kijkt, ziet meteen het verschil met soortgelijke haventjes op de naburige eilanden Zakynthos en Corfu. Hier geen reclame op de grote witte parasols, geen aluminium ramen, geen bovengrondse elektriciteitskabels. Geen auto’s ook, die blijven op de parking buiten het dorp. Wie door de hobbelige steegjes kuiert, weet meteen waarom deze plek het geheime lievelingsadresje is van steeds meer sterren en jetsets.

Bezienswaardigheden Kefalonia
 • Argostoli – hoofdstad met musea, gezellige kade
 • Assos – vissersplaatsje met zandstrandjes en een 16e eeuws Venetiaans kastro (verdedigingswerk)
 • Agios Adreas – voormalige hoofdstad, kastro, uitzicht en klooster
 • Drogarati – druipsteengrotten
 • Melissani – ondergronds meer
 • Myrtos – één van de mooiste stranden van Griekenland
 • Fiskardo – toeristische havenplaats
 • Kounopetra – de golvende rots
 • Poros – mooie kleine badplaats
 • Megas Soros – hoogste punt 1628 meter
 • Enos gebergte – nationaal natuurpark

IthakiEen leuk uitstapje is een bezoek aan het buureiland Ithaki . Vanaf Sami kun je de boot naar het eiland Ithaca nemen, meerdere malen per dag varen er boten naar het eiland van “Odysseus”. Het dorp Assos  is van de mooiste dorpen van het eiland, het is amfitheatrisch gebouwd op het gelijknamige schiereiland. Ten zuiden van Assos ligt Myrtos, een van de beroemdste stranden van Griekenland, ook wel het paradijs van Kefalonia genoemd. Het is een prachtig wit zand-kiezelstrand met een diepblauwe zee aan de voet van een groene steile helling.

Meer informatie over Kefalonia

Geef een reactie