Aperitief

Aperitief of Digestief

Wie weet zo te vertellen wat het verschil is tussen een Aperitief of Digestief? Ja, het heeft te maken met eten en drinken en ja het gaat over een drankje voor of na het eten. Maar welke is wat en wat voor drankjes gaat het dat om? Een uitleg.

Aperitief

AperitiefEen aperitief is een, meestal alcoholische, drank die men nuttigt voor het eten. Dit kan bijvoorbeeld een sherry of een martini zijn, maar ook een cocktail wordt regelmatig gebruikt als aperitief. Het aperitief gaat vaak samen met een klein hapje bereid met vlees, vis en als vegetarisch.

Deze traditie is waarschijnlijk ontstaan om de spijsvertering en de speekselaanmaak op voorhand te stimuleren hetgeen door wetenschappelijke studies schijnt te worden ondersteund. Het woord komt van het Latijnse werkwoord aperire dat openen betekent.

AoeritiefEen klassiek aperitief is een glas champagne of een mousserende wijn zoals de Crèmant de Bourgogne. Zoete cocktails zijn uit den boze omdat ze de eetlust remmen. Droge sherry, Campari en Martini zijn ook goede aperitieven.

Denk ook eens aan bier met fruit (frambozenbier) en alcoholvrij. Doe eens gek en presenteer het bier in een wijn- of champagne glas. Alcoholvrije drankjes zijn natuurlijk ook prima als ze maar niet te zoet zijn,

Aperitieven in het buitenland

In Italië is de Aperol Spritz een toppertje maar ook Prosecco is een heerlijk aperitiefje. Bij de alcoholvrije drankjes zijn het vooral de zoet-bittere drankjes zoals Bitter Lemon, Crodino of San-Bitter populair. Echt Italiaans is de frisdrank Chinotto welke gemaakt is van de bittere citrusvrucht kumquat.

Meer informatie op Italie.nl

Digestief

DigestiefEen digestief is een drankje dat na de maaltijd gedronken wordt en dat de spijsvertering bevordert. Het wordt afzonderlijk of tegelijk met de koffie gedronken. Bekende digestieve zijn: Armagnac, Calvados, Cognac, Jägermeister, Likeur, Limoncello en Whisky.

Er zijn drie soorten digestieve te onderscheiden:

  1. Op basis van druiven zoals cognac, armagnac, grappa uit Italië, Weinbrand uit Duitsland, Aquardiente uit Spanje en port uit Portugal.
  2. Op basis van vruchten zoals calvados, slivovitsj uit Zuid-oost Europa, Drambuie, Grand Marnier en samen met koffie, likeuren als Evita, Amaretto en Frangelico uit Italië.
  3. Op basis van granen zoals whisky en jenever.

Alcohol en Jongeren

Geniet maar drink met mate

Geef een reactie