Truffel

5 herfst food festivals in Istrië met heerlijke delicatessen

Herfst in Istrië betekent op jacht naar de truffel, wijnen van jonge, opkomende wijnmakers proeven en je laven aan de warme geur van vers geroosterde kastanjes, smullen van Tong en genieten van een Grappa.

Zigante Truffeldagen, Livade

Wanneer: elk weekend van 18 september tot en met 30 oktober 2016

Truffel IstriëDe truffel is een zeldzame delicatesse met een magische aantrekkingskracht. Truffels groeien maar op een paar plekken in Europa, waaronder Istrië. Oktober is de topmaand voor de witte truffel, de duurste truffelsoort die onder de grond is te vinden.

Truffelland Istrië

Livade in de bossen van Motovun is het kloppende hart van truffelland Istrië. Tot en met 30 oktober staat alles in het teken van de truffel tijdens de Zigante Truffeldagen. Dat betekent ieder weekend truffels proeven, truffelproducten kopen en op truffeljacht gaan. De hele maand oktober kun je op pad gaan met een truffeljager en zijn honden om een glimp op te vangen van de geheime trucs om truffels op te sporen.

Eén van de hoogtepunten van de Truffeldagen is het Tuberfest op 22 en 23 oktober met onder meer een grote witte truffelmarkt.

Restaurant Zigante in Livade is een van de vele, toprestaurants in Istrië om truffelgerechten te proeven. Restauranteigenaar Giancarlo Zigante vond in 1999 ’s werelds grootste truffel van 1,3 kilogram en belandde zo in het Guiness Book of World Records.

Kastanjefestival, Oprtalj-Portole

Wanneer: 16 oktober 2016

Kastanjes IstriëIn Nederland is de kastanje nog niet echt mainstream food, in Zuid-Europa is de vrucht veel populairder. Met z’n licht zoetige smaak en hoge voedingswaarde beland de kastanje in tal van veelzijdige gerechten. De typische herfstvrucht is geschikt voor puree, cakes, brood, soep en kent de pure, gepofte variant. Dankzij het aangename microklimaat voelt de kastanje zich erg thuis in Istrië. In oktober brengen ze in het 1000 inwoners tellende dorp Oprtalj met een intiem kastanjefestival een ode aan de castanea sativa.

Tong in de spotlights, Umag, Novigrad, Buje en Brtonigla

Wanneer: 15 oktober tot en met 30 november 2016

In restaurants en in wijnkelders in de plaatsen Umag, Novigrad, Buje en Brtonigla staat de hele maand oktober spartelverse tong op het menu tijdens de ‘Dagen van de tong’. Tong is een graag geziene vis in de Istrische keuken, de vissoort is een grote inspiratiebron voor chefs die graag experimenteren met nieuwe smaakcreaties. Verwacht een uitgebalanceerd driegangenmenu met tong als hoofdingrediënt geserveerd met de beste kwaliteitswijnen en olijfoliën uit de streek. Tongstrelend lekker!

Wijnfestival met Istrische wijnmakers, Svetvincenat

Wanneer: 22 oktober 2016

Wijn IstriëHet jaarlijkse wijnfestival in Svetvincenat brengt al 40 jaar lang de beste Istrische wijnmakers samen. Een traditie die het mogelijk maakt om vernieuwende wijnen te proeven en nieuwe, jonge wijnmakers te ontmoeten. De nadruk ligt op het presenteren van opkomende wijnmakers die verrassende kwaliteitswijnen produceren.

Grappafestival in de kleinste stad ter wereld, Hum

Wanneer: 31 oktober 2016

Grappa IstriëHet grootste aantal makers van traditionele, gedistilleerde dranken is te vinden in Noord- en Centraal-Istrië. Hun alcoholische meesterwerkjes zijn te proeven tijdens de Grappa festival dat jaarlijks in Hum wordt georganiseerd; met slechts 30 inwoners de kleinste stad in de wereld. De drank wordt meestal gemaakt van druivendraf (gegiste druivenschillen en –pitten) met toevoeging van aromatische- en medicinale kruiden. De populairste smaken zijn die met maretak, witte honing-, zure kersen- en munt-walnoten.

Meer informatie over Istrië

Geef een reactie