Zuurzak

Is zuurzak gezond of ongezond fruit

Medicinale werking is aangetoond maar…

ZuurzakDe zuurzak (Engels: Soursop), graviola of guanábana (Annona muricata) is een groenblijvende tot 10 m hoge boom met roestkleurig behaarde jonge takken. De zuurzak komt van nature voor in het Caribisch gebied en in Centraal-Amerika. De plant wordt wereldwijd veel in de tropen verbouwd.

De vrucht van de zuurzak ziet er vreemd uit, peervormig en vaak gekromd, ze worden tot 35 cm groot en 6 kg zwaar. De donkergroene, wittig-groen gespikkelde schil vertoont een ruitjespatroon waarbij ieder ruitje een zachte tot 1 cm lange kegelvormige, gebogen stekel draagt. Het vruchtvlees is sneeuwwit, volrijp zeer zacht, sappig en zoetzuur van smaak. Aan de lucht blootgesteld wordt het vruchtvlees snel bruin. De vruchten bevatten vele donker gekleurde zaden.

zuurzakIn de West-Indië’s worden de bladeren van de zuurzak vaak gebruikt als een kalmerend middel. In de Nederlandse Antillen wordt er van de bladeren een drankje gebrouwen die de slaap zou verbeteren. De bladeren kunnen ook in iemands kussensloop worden gestopt om het slapen te verbeteren. Er zijn vele anekdoten te vinden omtrent de slaapverwekkende eigenschappen van de plant maar de wetenschap ondersteunt deze niet.

Medicinale eigenschappen zuurzak

De bladeren van de zuurzak worden traditioneel gebruikt als medicijn tegen hoge bloeddruk. Er is aangetoond dat extracten uit de plant het Herpes Simplex virus afremmen en antivirale, antiparasitaire, antireumatische en cytotoxische (giftig voor cellen) effecten hebben. De zaden van de plant bevatten een unieke chemische stof, annonacin waarvan wordt beweert dan het een middel tegen kanker is.

Op internet wordt dit, op een aantal websites, als waarheid vermeld maar voorzichtigheid moet betracht worden want dit is niet wetenschappelijk aangetoond en daarnaast schijnt er een negatief effect te zijn bij de consumptie en een atypische vorm van de ziekte van Parkinson. Op het Caribische eiland Guadeloupe, in de Franse Antillen, komt deze zeldzame vorm van de ziekte van Parkinson ongewoon veel voor, hetgeen in verband wordt gebracht met de hoge consumptie van zuurzak.

Optimel Variaties’ en sapmerken ‘Riedel Appelsientje DubbelDrank’ en ‘Rubicon’ verwerken al geruime tijd zuurzak in hun producten onder de naam guanabana. Geconcentreerde supplementen in pil- en poedervorm zijn echter een potentieel gezondheidsrisico.

Uitgebreide en nuttige informatie over zuurzak vindt je op de website van Salusi

Geef een reactie