Walvishaai

Top bestemmingen voor een ontmoeting met een Walvishaai

Walvishaai door ElzaEen ontmoeting met een walvishaai staat bij de meeste duikers hoog op hun verlanglijstje. De foto hiernaast is door Elza gemaakt tijdens een duiktrip op de Seychellen.

De gemiddelde walvishaai meet ongeveer 8 m, maar er zijn er gevonden die wel 15 m lang waren. Zo’n groot exemplaar weegt ongeveer 15 ton. De walvishaai heeft een uniek uiterlijk met zijn brede en platte kop. Opvallend zijn de drie groeven die aan beide zijden langs een groot deel van het lichaam lopen.

Walvishaaien komen in alle wereldzeeën voor maar er zijn maar weinig plekken ter wereld waar ze met regelmaat komen. Walvishaaien worden zowel in de open oceaan als nabij de kust aangetroffen. Soms worden ze zelfs in lagunes gezien.

Ze zwemmen vaak vlak onder de waterspiegel en lijken water te prefereren dat een oppervlaktetemperatuur heeft van tussen de 21 en 25 graden met daarbij een opwaartse stroom van kouder water, van zo’n 17 graden. Vergeleken met andere haaien zwemmen ze erg langzaam, niet sneller dan ongeveer 5 km per uur. Hierbij bewegen ze hun hele lichaam heen en weer.

Geschat wordt dat walvishaaien tussen de 70 en 80 jaar oud kunnen worden. Pas rond hun dertigste zijn ze geslachtsrijp, wat naast hun geringe snelheid een belangrijke oorzaak is van het feit dat ze met uitsterven bedreigd worden. De walvishaai voedt zich door met zijn bek open te zwemmen en na de bek weer gesloten te hebben het water te filteren met speciale structuren bij zijn kieuwen.

Wil je deze vriendelijke reus eens ontmoeten dan moet je eens één van onderstaande bestemmingen kiezen.

Holbox, Mexico

Walvishaai, Holbox De lokale vissers kijken er niet meer van op als er een walvis haai in hun wateren zwemt. Steeds meer toeristen echter zoeken deze plek op om in de zomer deze gigant te ontmoeten. De walvishaai is inmiddels daar een top attractie aan het worden en of je daar nou zo blij om moet zijn….

De beste tijd om ze te spotten is vanaf half juli tot en met eind augustus. Er worden excursies aangeboden door Holbox Whale Shark Tours voor rond de 110 US dollars. Het Tropical Casa Blanca Hotel in Playa del Carmen is een goed adres om te verblijven en heeft ook een duikschool.

Meer informatie

Gladden Spit, Belize

Walvishaai, Belize De paaitijd van de Cubera Snapper trekt, rond volle maan, de walvishaai aan in dit gebied dat ongeveer 160 kilometer ten zuiden van Belize City ligt. Hier gelden strenge regels zoals een beperking in vaartijd van de boot, 3 meter afstand houden bij het snorkelen of duiken en geen flitser gebruiken bij het fotograferen van deze imponerende dieren.

De beste tijd om te gaan is april en mei. Het Isla Marisol Resort, gelegen op een privé eiland, heeft diverse arrangementen op de kaart staan voor een onvergetelijk duikavontuur.

Naar de website van het Isla Marisol Resort

Honda Bay, Palawan, Philippines

Walvishaai, Honda Bay Donsol, in het noorden gelegen van de Filipijnen is een bekende plaats om walvishaaien te vinden maar een geheel andere walvishaai beleving kun je ontdekken bij Palawan’s Puerto Princesa. Hier wordt, tijdens de duikpauze, door de bemanning gezocht naar een walvishaai en eenmaal gespot wordt je het water ingestuurd met snorkel en masker om deel te nemen aan dit spektakel. Bij de duikschool kun je zelfs een ontmoeting inplannen en ook lokale vissers verzorgen walvishaai uitstapjes met hun traditionele bangkas.

De beste tijd hier is april tot en met november wanneer de zee meestal kalm is. Een bekende, zeer aan te bevelen lokale gids is Toto Cayabo. Vlakbij de Puerto Princesa luchthaven ligt het eenvoudige Moana Hotel Palawan hotel met duikschool.

Naar de website van het Moana Hotel Palawan

Cabo San Sebastian, Mozambique

Walvishaai, Mozambique Dit is de thuishaven voor de grootste concentratie van walvishaaien in Afrika. Mozambique, met zijn prachtige onaangetaste koraalriffen, is zo’n bestemming waarover je kunt opscheppen tegenover je duikvrienden.

De meeste ontmoeting vinden plaats aan de zeeoppervlakte wanneer deze grootste vis zichzelf trakteert op een maaltijd van één van de kleinste diersoorten in de zee, plankton en krill.

Beste tijd voor Mozambique is november tot en met februari. Marlin Lodge in de Bazaruto Archipelago is hier een aan te bevelen resort met een 5 sterren duikschool.

Naar de website van de Marlin Lodge

Utila, Honduras

Walvishaai, Utila Dit is één van de weinige plakken op de wereld waar de walvishaai het hele jaar door te zien is. De diepe zee aan de noordkant van het eiland is de hotspot. De gidsen zoeken naar kolkend water, uit het water springende tonijn en de aanwezigheid van zeevogels die op zoek zijn naar een maaltijd.

Deze plek is dus het hele jaar goed te bezoeken. Overnachten is mogelijk in het Deep Blue Resort Utila met een eigen privé strand of in de Mango Inn.

Meer informatie

Geef een reactie