Heilig Bloedprocessie Brugge

De historische Heilig Bloedprocessie in Brugge

Heilig bloedprocessieElk jaar gaat op Hemelvaartsdag de Heilig Bloedprocessie rond in Brugge. Hierbij wordt de relikwie van het Heilig Bloed, die Diederik van de Elzas vanuit Jeruzalem naar Brugge zou hebben gebracht, vereerd door de stad. De processie bestaat uit drie gedeeltes: de Bijbel, de geschiedenis van het Kostbaar Bloed en de prelatuur stoet met de relieken.

De Brugse Heilig Bloedprocessie, die zeker teruggaat tot 1304, gaat elk jaar uit op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart. Ondanks de veranderingen die de optocht in de loop der eeuwen heeft ondergaan, blijft de diepste spiritualiteit ervan beheerst door de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. Naar aanleiding van het Heilig Jaar in 2000 werd de processie vernieuwd en geactualiseerd.

De Heilig Bloedprocessie – Immateriële Erfgoed

Heilig BloedprocessieOp 30 september 2009, besliste het Intergouvernementeel Comité van UNESCO voor de bescherming van dit immaterieel erfgoed. De Heilig Bloedprocessie werd opgenomen op de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. De processie, waar 1700 figuranten aan deelnemen, wordt nog druk bijgewoond. Jaarlijks telt men tussen 30.000 en 50.000 belangstellenden langs het parcours. Aan de relikwie wordt eer betuigd door de mee opstappende geestelijke en burgerlijke overheden.

Meer informatie op Wikipedia

Geef een reactie