De Imkerij

Bijen houden de basiscursus

Bijenhouden

In maart 2017 ben ik samen met mijn schoonzoon Joris begonnen aan de basiscursus bijen houden van de Imkersvereniging Eemkwartier. De cursus werd gehouden bij het CNME van de gemeente Amersfoort op Landgoed Schothorst.

De cursus bijen houden omvat een aantal theorielessen die onderwerpen behandelden zoals de jaarlijkse cyclus van het bijenvolk, bijenwoning, gereedschappen en bijenproducten. Van ei tot bij, de ontwikkeling van het bijenvolk in de loop van het jaar. Zwermbeheersing en integrale varroabehandeling. Drachtplanten, bijengezondheid en het inwinteren. Dit alles werd ons keurig uitgelegd door leraar Jan Piet Frens uit Culemborg.

Tijdens de praktijklessen bijen houden hebben we geleerd om raampjes te timmeren en kunstraat in te smelten. We hebben ook een bezoek gebracht aan de bijenmarkt in Doorn.

Gedurende het jaar hebben we geleerd om inspecties uit te voeren en de ontwikkeling van het bijenvolk te volgen. We hebben geleerd hoe we het zwermen kunnen voorkomen door een kunstzwerm te maken. Deze kunstzwermen werden hierna onze eigen volkjes. Tijdens deze basiscursus hebben we ook een aantal keren een zwerm uit een boom gehaald.

We hebben honing geoogst, geslingerd en in potjes gedaan. Ook de zo noodzakelijke varroabehandeling kwam aan bod en last but not least het inwinteren. Tijdens de praktijklessen stonden onze bijenkasten in de bijenstal op het landgoed Schothorst. Helaas is het mijn volk mis gegaan en heb ik deze moeten opgeven. Koningin was niet meer aan het leggen maar wel werkbijen, oorzaak onbekend, wel veel van geleerd.

Het examen bijen houden is inmiddels afgelegd en in oktober ontvangen we ons diploma van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

Tagged , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.