De Imkerij

Het eerste jaar als zelfstandig imker

ImkerHet eerste jaar als imker zit er bijna op. Door het late strenge winterweer in het voorjaar en de warme en zeer droge zomer was het een moeilijk jaar voor onze bijen. De drie kasten bij de boerderij van Joris en Samantha zijn helaas gereduceerd tot twee. Volgend jaar hopen we dit weer uit te breiden.

Als lid van de lokale afdeling Nijkerk van de De Nederlandse Bijenvereniging ben ik gevraagd imker te worden bij de groene Aeres VMBO & MBO school in Nijkerk die bij mij in de straat gevestigd is. Dit jaar is het vanwege de al eerder genoemde redenen nog niet gelukt om daar bijenkasten te plaatsen. Na overleg met de imker van wie ik een jong volk Buckfast bijen krijg hebben we besloten dit te verplaatsen naar het komende voorjaar.

Ik ga bij deze school Buckfast bijen houden samen met een collega imker. De Buckfastbij is een kruising van verschillende ondersoorten van de Europese honingbij en zijn bekend vanwege hun vitaliteit, zachtaardigheid en zwermtraagheid. De kasten komen op een ideale plaats te staan in de pluktuin vol met mooie drachtplanten met uitzicht over het weiland met in de buurt ook nog vele fruitbomen. De school heeft ook plannen om voor ons een overdekte bijenstal te maken, wat een luxe.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=4gpNnO57yUE[/embedyt]

Dit jaar heb ik ook de cursus drachtplanten gevolgd waarbij ik veel heb geleerd omtrent het geschikt maken van je eigen omgeving en die rond de bijenkasten met planten die nuttig zijn voor bijen. We hebben lessen gehad omtrent bloembiologie en praktijkles in het vermeerderen van planten op de kwekerij Happy Bee in Ederveen.

Tagged , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.