De tuin

Een Kolibrievlinder in onze tuin

Afgelopen weken zien we een opvallende vlinder bij onze vlinderboom fladderen. We hebben deze nog nooit eerder gezien en in eerste instantie deed hij ons denken aan een kolibrie. Aangezien dit onmogelijk is kwamen we al snel bij de kolibrievlinder terecht. Zeker in warme zomers, zoals deze, komt deze opmerkelijke vlinder veel voor.

Bij het raadplegen van de website van de Vlinderstichting komen we er achter dat Kolibrievlinders trekvlinders zijn, die overwinteren in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De vlinders planten zich hier voort en in het najaar vliegen de meesten weer terug naar het zuiden. Hoewel het nachtvlinders zijn, zijn ze overdag vaak actief.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=s7oK3pNQ6yA[/embedyt]

Het gedrag van de kolibrievlinder is precies hetzelfde als die van de gelijknamige vogel. Hij staat snel vleugelklappend stil voor een bloem en zuigt de nectar eruit met hun lange roltong, die wel wat lijkt op een kromme kolibriesnavel. De groene rups vind je voornamelijk op Geel Walstro en is het herkenbaar aan het doorntje op het achterlijf wat aangeeft dat deze vlinder familie is van de Pijlstaarten.

Wij zagen de Kolibrievlinder op onze vlinderboom maar ze zijn ook vaak te zien op de Flox (Vlambloem) en Slangenkruid.

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.