De tuin

Winterbloeiers in onze tuin

Als imker en natuurliefhebber wil ik onze tuin zoveel mogelijk inrichten met bloemen en planten die goed zijn voor insecten en in bijzonder voor bijen en
vlinders. Ik heb in hiervoor een aantal mooie winterbloeiers uitgezocht en geplant die aan dit doel voldoen.

Winterzoet of Meloenboompje

Winterbloeiers WinterzoetWinterzoet is in de zomer een onopvallende heester in onze tuin, maar in de winter worden we getrakteerd op fantastisch mooie geelwitte bloemen die heerlijk geuren. Het is één nog vrij onbekende soort tussen de winterbloeiers.

Chimonanthus praecox is de wetenschappelijke naam van deze uit China afkomstige struik die bloeit vanaf januari tot februari/maart. Bij jonge aanplant kan het wel enkele jaren duren voordat Winterzoet zin heeft om te gaan bloeien. Een voorafgaande warme zomer schijnt hierbij te helpen. De geur kan dan tot op 40 meter geroken worden.

Winterzoet is winterhard en kan zeer lage temperaturen aan. In China zijn ze te vinden op 3000 meter hoogte in rotskloven. In je tuin kan deze langzaam groeiende heester een hoogte bereiken van 3 meter en breed uitgroeien. Solitair komt hij het beste tot zijn recht. Een zonnige tot half schaduwachtige plek is een ideale standplaats. Snoeien is niet nodig hooguit om te modelleren.

Sneeuwbal (Viburnum)

Winterbloeiers SneeuwbalIk heb de Viburnum Tinus Eve Price gekocht. Dit is een compacte wintergroene struik die zowel in het voorjaar als in het najaar bloeit met witte bolvormige bloemschermen. Na de bloei vormt deze Sneeuwbal prachtige blauwe besjes. De struik wordt maximaal twee en een halve meter hoog maar vaak haalt hij dat niet eens.

Alle soorten Viburnum groeien het best in volle zon of halfschaduw in voedzame, humusrijke grond die zuur mag zijn. Tuinturf toevoegen helpt hierbij. Ook bij deze struik is snoeien niet nodig hooguit in model knippen. De inheemse Gelderse Roos, Viburnum opulus, staat nog op mijn verlanglijstje.

Vleesbes

Winterbloeiers VleesbesDeze Sarcococca hookeriana is een dwergvorm van slechts 40 cm hoog en uitermate geschikt als bodembedekker. Deze Vleesbes bloeit in de winter, januari-maart, met witte geurende bloemen en krijgt daarna zwarte besjes. Vleesbes is familie van de buxus en in Frankrijk wordt hij ‘buis parfumé’ of geurbuxus genoemd. In tegenstelling van de buxus is de vleesbes niet gevoelig voor ziektes en plagen en is perfect voor plaatsing in diepe schaduw.

Winterkamperfoelie of Struikkamperfoelie

Winterbloeiers WinterkamperfoelieDeze kamperfoelie met de wetenschappelijke naam Lonicera fragrantissima is in tegenstelling tot de bekende soorten geen klimplant maar een struik. In de zomer onopvallende maar in de winter van december tot en met maart bloeiend met sterk geurende witte bloempjes die een grote aantrekkingskracht hebben op bijen. Lonicera fragrantissima staat bij voorkeur op een licht beschaduwde plek in goed doorlatende tuingrond.

Toverhazelaar

Winterbloeiers ToverhazelaarDe uitbundig bloeiende Hamamelis mollis mag zeker niet ontbrekend in onze wintertuin en is één van de mooiste winterbloeiers die er zijn. Al in januari en februari ( bij niet vriezend weer) ontstaan de heerlijk geurende helder gele bloemen aan de kale takken struik. Het is een zeer vroeg bloeiende winterbloeier die een zoete geur voortbrengt die onmiskenbaar is. In de herfst krijgt deze Toverhazelaar een mooie gele bladkleur. De struik wordt 3 meter hoog en komt het beste tot zij recht als hij solitair staat op een beschutte zonnige tot half schaduwachtige plek.

Gekocht bij:

Tuinadvies
Tuincentrum

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.