Lago Trasimeno

Lago Trasimeno – het hart van Umbrië in Italie

Lago Trasimeno

Umbrië “het land van Franciscus van Assisi”, is een regio met groene, zacht glooiende heuvels begroeid met vooral wijn- en olijfgaarden. Maar er zijn ook veel akkers met tarwe, suikerbieten, tabak en zonnebloemen. De regio bevindt zich in centraal Italië. Umbrië wordt gekenmerkt door oude ommuurde heuvelstadjes met steile straatjes die getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis.

Umbrië

UmbriëUmbrië, wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd. Het heeft een zacht mediterraan klimaat zodat de zomers droog en zonnig zijn. De winters kunnen behoorlijk koud en nat zijn, zeker op grotere hoogte zoals in de Apennijnen. Umbrië grenst in het westen aan Toscane (Trasimeense Meer), in het oosten aan Marche en de Apennijnen en in het zuiden aan Lazio.

Lago Trasimeno

Lago TrasimenoHet meer ligt op 258 meter boven de zeespiegel. De oppervlakte meet 128 km², de maximale diepte ongeveer 7 meter. Het meer wordt voornamelijk door regen en kleine stroompjes gevoed. Het is, na het Gardameer, Lago Maggiore en Comomeer, het grootste meer van Italië. In het Trasimeense Meer liggen drie eilandjes: Isola Maggiore, Isola Minore en Isola Polvese. De belangrijkste plaats voor het toerisme is Castiglione del Lago.

Het Lago Trasimeno is magistraal gelegen tussen heuvels die begroeid zijn met eeuwenoude olijfbomen en omringd door uitnodigende middeleeuwse stadjes. In tal van visserplaatsjes komt in gezellige restaurants lekker verse vis op tafel.

Rond het meer

Lago TrasimenoWie helemaal rond het Lago Trasimeno wil rijden, is goed 120 km zoet. De omgeving is wondermooi: lage oevers soms met riet begroeid, tussen groene heuvels met olijfbomen, wijnranken en kastelen.

Rond het meer rij je van het ene naar het andere historische dorpje. Zoals Magione, waar een versterkt middeleeuws huis met hoektorens ooit van de Tempelridders was en vandaag nog altijd eigendom is van de Maltezer Ridders.

Rond het Lago Trasimeno kan je heerlijk fietsen en wandelen, maar ook paardrijden. Er zijn negen maneges die tochten met een gids organiseren. Sportievelingen kunnen golfen, boogschieten, vissen, tennissen, zeilen, mountainbiken, windsurfen of jetskiën. Ook zonnebaden op één van de zeventien strandjes is populair. Zwemmen kan zowel in het meer als in de talrijke openbare zwembaden.

Tuoro sul TrasimenoTuoro sul Trasimeno was het toneel van de bloedige veldslag tussen Romeinen en Carthagen. Er werden massagraven ontdekt en je kan de oorlogssite bezoeken. Het ommuurde Castiglione del Lago met uitzicht over het meer wordt ’s zomers druk bezocht. Het levendigste en modernste oord aan het meer is Passignano.  Hier vertekt de boot  voor Castiglione, aan de overkant, of voor de eilanden Maggiore, Minore en Polvese.

PerugiaPerugia, de hoofdstad van Umbrië, heeft een schitterend centrum vol historisch erfgoed met de onvoltooide kathedraal van San Lorenzo als blikvanger. Perugia is ook een levendige universiteitsstad.

’s Avonds zitten de terrasjes aan de Corso Vannuccia en de Piazza Fortebraccio vol studenten hetgeen een gezellige, zuiderse sfeer geeft.

In het meer

Isola MaggioreIsola Maggiore is te bereiken met de veerboot welke vanaf het Lido van Tuoro vertrekt. Hiervandaan kunt je ook Isola Polvese en naburige dorpen aandoen. Het heeft zijn karakteristieke aanzien van een 14e eeuws vissersdorpje behouden. Per veerboot kun je ook de naburige dorpen Passignano, San Feliciano en Castiglione del Lago bereiken.

GuglielmiZeer interessant is ook het kasteel Guglielmi. Dit heeft de markies Giacinto Gulglielmi in 1855 laten bouwen, geïnspireerd door de antieke bouwwerken uit oude tijden. Hij gebruikte het als vakantiewoning en droeg het op aan zijn vrouw en gaf het haar naam “Isabella”. Elza en ik zijn hier jaren geleden ook geweest en toen was dit historische gebouw al in zeer slechte staat. De BBC was op dat moment bezig met het maken van een documentaire waardoor wij ook even naar binnen mochten. Wat we toen zagen staat voor altijd in onze geheugen gegrift.

Het was alsof je een oude Italiaanse film voor je zag draaien geregiseerd door Fellini of Pasolini. Een grote entree met een grote naar boven draaiende trap die niet meer begaanbaar was. De resten van wat eens een altaar in een kapel was, een grote ontvangstkamer met resten damast op de wanden. Oude vervallen meubelen en in het midden een onder het stof zittende piano. De hele ruimte werd mysterieus verlicht door het schaarse zonlicht wat nog van buiten door de ramen naar binnen drong. Nu is het omgebouwd tot luxe appartementen.

De markiezin markeerde op het eiland de kunst van het kantmaken uit Ierland. Dit schitterende kant, genaamd “Pizzo d’Irlanda”, werd tezamen met de visserij en het toerisme de basis van het bestaan van de 40 families, die het eiland bevolken.

Umbrië hebben wij als zeer mooi ervaren met een ongekende natuur, velden met zonnebloemen, pittoreske dorpjes die je te voet moet gaan verkennen. Soms kom je een schilder tegen die zijn ezel heeft neergezet en tracht het wonderschone tafereel op het witte doek vast te leggen. Een aanrader.

Meer informatie is te vinden op

Geef een reactie