Terugkomst van de Togian eilanden

Afgelopen zondag zijn Elza en ik teruggekeerd van onze fantastische duikvakantie op de Togian eilanden bij het Indonesische eiland Sulawesi.

Ferry Togian eilandenDe terugtocht begon op de donderdag met de transfer naar Wakai op de Togian eilanden en vervolgens de ferry naar Gorontalo die twaalf uur duurt. Gelukkig hadden we ook nu weer een hut geboekt. Net als op de heenreis konden we onze intrek nemen in de Captain’s Cabin. De terugreis gingen er wat ruiger aan toe dan de heenreis vanwege de wind en de daarbij horende golven.

BentorVrijdag morgen kwamen we aan in Gorontalo, eindelijk weer in de bewoonde wereld. We hadden er voor gekozen om niet meteen het vliegtuig te pakken, mede door de soms grillige vertrektijden van de ferry. In Gorontalo werden we opgewacht door onze gids Angus die ons, met koffers op het dak, met de bentor naar het hotel bracht.

Maqma Hotel GorontaloIn Gorontalo verbleven we in het uitstekende Maqna hotel dat boven het grote, moderne winkelcentrum van de stad is gelegen. De rijst  èn vis kwamen onze neus en oren uit sinds ons verblijf op de Togian eilanden en het was fijn om bij aankomst gebruik te mogen maken van het ontbijt met lekker brood en veel fruit. Tijdens het diner heb ik genoten van een heerlijk sappig steak en  Elza van een heerlijk bordje spaghetti.  ’s nachts werden we nog verrast door een aardbeving.

’s Zaterdag zijn we door Angus naar de luchthaven van Gorontalo gebracht voor het eerste deel van de vlucht naar Jakarta via Makassar. Op Jakarta moesten we weer inchecken voor de vlucht naar Amsterdam met Garuda.

Garuda IndonesiaTijdens de incheck wilde we graag nog comfort stoelen boeken en de man achter de balie had daar best wel wat werk aan. Toen we eindelijk comfort stoelen hadden gekregen vroeg de man of we een bonnetje wilde hebben. De extra kosten bedroegen dan 120 dollar, waarna hij over de balie ging hangen en ons toefluisterde dat hij het wel kon regelen voor 60 dollar, zonder bonnetje. Dat laatste werd het dus!

Singapore Wine and SpiritsDeze vlucht had een stop op Singapore waarbij je het vliegtuig met al je handbagage moet verlaten voor ongeveer een half uur tot een uur. Bij een aantal mensen schoot dit in het verkeerde keelgat. Maar ja elk nadeel kent zijn voordeel want we kregen ieder een tegoedbon van 30 Singapore dollar, te besteden in diverse winkels waaronder de drankenzaak. Uiteraard ging alle Hollanders in een draf naar deze zaak en de flessen drank en tegoedbonnen vlogen over de toonbank. Ook wij hebben zo twee gratis flessen drank weten te scoren. Ook deze reis was dus weer bijzonder.

Geef een reactie