Westhoek Belgie

Hoogtepunten van ons weekendje Oostende

Begin juli 2014 zijn we een weekendje weg geweest naar Oostende aan de Belgische kust. Helaas zat het weer niet zo mee dus besloten Elza en ik om maar een stukje te gaan toeren met de auto door de Westhoek. Onderweg kom je langs Diksmuide waar je de IJzertoren kunt bezoek.

De Westhoek

De Westhoek is een regio in België en Frankrijk die de volgende gebieden omvat:

  • de West-Vlaamse arrondissementen Diksmuide, Ieper en Veurne met Veurne, Poperinge, Ieper en Diksmuide als voornaamste centrumgemeenten.
  • het arrondissement Duinkerke in de Franse Westhoek, met Grevelingen, Hazebroek en Duinkerke.

WesthoekDe Westhoek is een afwisselend gebied waarin naast beboste heuvelruggen, het West-Vlaams Heuvelland, polders zoals de drooggelegde polder ‘De Moeren’, kustgemeenten, vruchtbare akkers, historische stadjes en vriendelijke dorpjes te vinden zijn. Bovendien zijn er uitgestrekte duinengebieden tussen De Panne en Duinkerke, onder meer in het Franse Brayduinen. Vaak zijn de kustdorpen in die strook nauwelijks zichtbaar vanaf het strand. Dwars door het gebied stroomt de rivier de IJzer. Het Belgisch gebied ten westen ervan wordt “Bachten de Kupe” genoemd. In de streek zijn veel herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog te vinden.

Meer informatie over de Westhoek

Kasteel Beauvoorde

Kasteel BeauvoordeKasteel Beauvoorde is een waterkasteel gelegen in Wulveringem en is één van de mooiste kastelen die Elza en ik ooit gezien hebben. Het is prachtige gelegen en het interieur is werkelijk schitterend. De Vlaamse erfgoedorganisatie Herita beheert het kasteel. Kasteel Beauvoorde is individueel te bezoeken met een audiogids die je veel vertelt over de geschiedenis en inrichting van het kasteel. Er is ook een erfgoedwinkel, waar ik wat lekkere streekbiertjes heb gekocht, en een bezoekerscentrum.

De eerste bekende bewoner van de burcht was Jan de Valuwe, eigenaar in 1408, die het domein in een leen omzette. De burcht werd door de geuzen in 1584 in brand gestoken en in 1617 in renaissancestijl herbouwd. De toenmalige bewoner was Jacob de Bryarde en zijn familie bleef eigenaar tot 1828. Intussen was het domein vervallen tot een kasteelhoeve en uiteindelijk tot een boerderij, die afgebroken zou worden.

Kasteel BeauvoordeJonkheer Arthur Merghelynck kon het in 1875 nog net van de totale afbraak redden door restauratie en heropbouw. De huidige inrichting en meubilair zijn eveneens van hem. Het gebouw werd uitgebreid door de stadsarchitect van Veurne Jozef Vinck. In het interieur bracht hij stukken uit de 17e eeuw samen met replica’s. Om het geheel te verfraaien liet hij een Frans-Engelse tuin aanleggen.

Een bezoek aan dit kasteel is een echte aanrader. Je kunt gratis parkeren bij de naastgelegen kerk waar je trouwens ook het graf kunt bezoeken van Merghelynck.

Naar de website van kasteel Beauvoorde op Herita

In de Vrede – St-Sixtusabdij van Westvleteren

In de Vrede WestvleterenIn Ontmoetings Centrum “In de Vrede” drink je één van de zes Belgische Trappistenbieren. Trappistenbier van Westvleteren, gebrouwen in de plaatselijke Sint-Sixtusabdij, wordt alleen maar hier geserveerd. Hier hebben we eerst koffie gedronken met een warm hommelpaptaartje en later heb ik een heerlijk blond Trappistenbiertje gedronken en een lekkere boterham met een dik plak Paterskaas gegeten. Op het menu staan ook lekkere boterhammen met Gerookte Hesp, Abdijpaté, Hennepot en Bolle Beef.

Westvleteren TrappistenbierEr is ook een winkel waar je trappist en allerlei streekproducten kunt kopen. Het was hier een drukte van belang en de dozen met Trappist vlogen over de toonbank. Toen de rij iets korter was heb ik mijn slag geslagen en een doos Westvleteren 12 aangeschaft. Westvleteren kent drie Trappistensoorten:

  • Westvleteren blond 6 – (Alc. 5,8% Vol.) met groene kroonkurk is de jongste telg en werd gelanceerd ter gelegenheid van de opening van ontmoetingscentrum De Vrede.
  • Westvleteren 8 – (Alc. 8% Vol.) met blauwe kroonkurk heeft samen met de Westvleteren Abt 12 een soort cultstatus bereikt.
  • Westvleteren 12 – (Alc. 10,2% Vol.) met gele kroonkurk is reeds een aantal keer uitgeroepen tot het beste bier ter wereld. Deze trappist wordt ook wel de Vlaamse Bourgogne genoemd.

Naar de website van In de Vrede

Fort Napoleon

Fort Napoleon OostendeOok een hoogtepunt was ons bezoek aan Fort Napoleon vlak bij Oostende. Napoleon liet het fort bouwen in de Oostendse duinen, ter verdediging van aanvallen vanuit Engeland. Hoewel het fort constant zwaar belegerd werd door zijn troepen, heeft het echter geen noemenswaardige rol gespeeld in de veldslagen van de generaal.

Na de terugtrekking van het Franse leger in 1814, wordt het fort deel van de Wellington-linie. Als deze in 1849 wordt opgeheven raakt het fort in verval. Een kleine eeuw later gebruikt het Duitse leger het fort als verdedigingspost. Na de bevrijding staat het fort weer jarenlang leeg.  De Vlaamse erfgoedorganisatie Herita beheert momenteel het Fort Napoleon.

Fort Napoleon OostendeElza en ik hebben een audiogids rondleiding gemaakt waarbij de vriendelijke stem van een Belgische dame en het grappige commentaar van de Franse soldaat Francois ons wegwijs maakte door het fort en zijn geschiedenis. We hebben ontdekt wat het fort zo vernuftig en praktisch onneembaar maakte gedurende twee bewogen eeuwen. We kregen een fantastisch boeiend beeld voorgeschoteld van hoe het er hier vroeger aan toe ging. In de shop heb ik nog twee dvd’s gekocht, over de Eerste Wereldoorlog en over de Slag bij Waterloo.

Naar de website van Fort Napoleon

Culinaire hoogepunten Oostende

Meer informatie over Oostende

Onze foto’s van dit weekendje Oostende en de Westhoek

[AFG_gallery id=’8′]

Geef een reactie