Portugal

Bijzondere steden in Noord-Portugal – Guimarães en Braga

Steden Noord-Portugal

Tijdens onze eerste dagen in Portugal hebben we twee bijzondere steden bezocht met ieder zijn eigen identiteit en uitstraling, Guimarães en Braga.

Guimarães

Als eerste hebben we Guimarães bezocht. Deze oude stad was ooit de eerste hoofdstad van Portugal en stond aan de wieg van het nieuwe land. Guimarães is ook de geboortestad van de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques.

Samantha had thuis wat huiswerk gemaakt en heeft ons rondgeleid door het historische wandelgebied van de stad. Zo bezochten we het mooie en gezellige plein Largo da Oliveira. Liepen we door smalle middeleeuwse straatje met uitgesleten straatstenen. We zagen naast de vervallen ook goed bewaarde woonhuizen met hun sierlijke smeedijzeren balkons en waande ons even in de tijd van de middeleeuwse adel.

Na de  heerlijke lunch op het terras liepen we langs het bijzonder gebouw van het paleis van de hertogen van Bragança naar het imposante kasteel van Guimarães.  Onderweg bezochten we nog even de kapel van S. Miguel.

Het kasteel van Guimarães dateert uit de 10e eeuw en is nauw verbonden met het ontstaan van Portugal. Het is zeer de moeite waard om dit kasteel van binnen te bezoeken en wij kregen zelfs familiekorting.

Als laatste reden we naar naar Monte da Penha waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Dit uitzichtpunt, waar ook het druk bezochte Santuário de Nossa Senhora da Penha zich bevindt, kan ook per kabelbaan worden bereikt.

Meer informatie over Guimarães

Braga

In Braga hebben we deelgenomen aan een “Free Walking Tour“. Deze stad is ontstaan ten tijde van Keizer Augustus in het jaar 16 voor Christus. Braga heeft eeuwenoude religieuze tradities en in de binnenstad zijn meer dan 30 kerken te vinden waaronder een kathedraal uit de 12e eeuw.

In de tour met een behoorlijk religieus gehalte zaten twee bijzonder bezoekjes. De eerste was een bezoek aan een gitaarwinkel waar we kennis hebben gemaakt met de vele soorten gitaren die gebruikt worden bij de traditionele Fado muziek in Portugal.  Opmerkelijk was de gitaar waarbij het gat niet aan de voorkant zit maar in de zijkant.

Het tweede bezoek was aan het Casa das Bananas. In Braga kent met een traditie rond kerstmis waarbij vele bananen worden gegeten in combinatie met een muskaatwijn. In deze winkel. met zijn opvallende etalage met fallussymbolen, kun je deze wijn kopen. Achter in de winkel hebben we een kleine proeverij gehad van deze bijzonder combinatie van fruit en wijn.

Tijdens deze wandeltocht hebben we ook nog een lokale lekkernij geproefd in het bijzonder patisserie en eethuis Frigideiras Do Cantinho. Een deel van de vloer in dit eethuis is van glas waar je de restanten ziet van oude Romeinse opgravingen.

Meer informatie op Braga Cool.

Als laatste hebben we één van de drie belangrijke heilige plekken in de bergen bezocht, Bom Jesus. Het heiligdom Santuário de Bom Jesus is te bereiken via indrukwekkende trappen die worden gevormd door 17 terrassen, elk versierd met symbolische fonteinen, standbeelden en andere barokke decoraties die verschillende thema´s hebben.

Je kunt met de auto hier naar toe maar ook met de kabelwagen, een ingenieus werk uit de 19e eeuw. De wagen werkt nog steeds op basis van een watersysteem en overwint een niveauverschil van 300 meter in slechts 3 minuten.

Meer informatie over Braga

Tagged , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.