Portugal

Porto de tweede stad van Portugal

Porto

Een bezoek aan Porto mocht natuurlijk ook niet ontbreken tijdens onze verblijf in Noord-Portugal. Deze mooie stad is gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro en is vooral bekend als herkomstplaats van portwijn.

Ook hier hebben we deelgenomen aan een “Free Walking Tour” die begon bij het treinstation São Bento, een mooie start voor mij als spoorman. Vele van jullie kennen waarschijnlijk wel de beroemde Portugese tegeltjes, de azulejos. De stationshal van dit station hangt vol met deze tegeltjes die het leven en de geschiedenis van Portugal uitbeelden. Bijzonder is de rij tegeltjes die de ontwikkeling van het transport laten zien.

Over een krantenverkoper en McDonald’s

Het historisch centrum staat vanaf 1996 op de werelderfgoedlijst en daar werd tijden de tour veel over verteld. De verbetering van de infrastructuur kwam aan bod maar ook de vele renovatieprojecten van vervallen huizen. We stonden ook even stil bij het beeldje van Ardina die symbool staat voor alle krantenverkopers die ooit hier hebben rondgelopen.

Bijzonder was het bezoek aan de McDonald’s in Porto dat gevestigd is in een historisch café in de binnenstad. Tijdens de koop is bedongen dat de historische uitstraling behouden moest blijven. Hier gaat Fast Food eten samen hand in hand met kroonluchters en Art-Deco glas en lood ramen. Dit is één van de mooiste McDonald’s in de wereld.

Harry Potter in Porto

Tijdens ons bezoek aan Porto zagen we de studenten lopen in lange zwarte gewaden die ons sterk deden denken aan de films van Harry Potter. Bij onze rondleiding door de stad kwamen we ook terecht bij een wereldberoemde boekenwinkel.De Livraria Lello is de oudste boekenwinkel van Porto en wordt wel eens de mooiste boekenwinkel ter wereld genoemd. Om hier binnen te komen moet je rekening houden met entreegeld en een lange wachtrij. Als je een boek koopt dan krijg je je entreegeld terug.

In de jaren negentig woonde en werkte J.K. Rowling in Porto en deed in deze boekwinkel inspiratie op voor de Flourish and Blotts boekwinkel in de Harry Potter films.

Twee kerken en een huisje van bijna één meter breed

De twee kerken Igreja do Carmo en Igreja das Carmelitas staan naast elkaar en worden gescheiden door een huisje van bijna één meter breed. De in Rococo-stijl gebouwd rechter kerk Igreja do Carmo is op zijn rechter gevel versierd met blauwwitte azulejos. De linker kerk Igreja das Carmelitas is de oudste van de twee en heeft blauwwitte azulejos op zijn klokkentoren. Het interieur van de twee kerken verschillen enorm van elkaar, de ene sober en de ander overweldigend. Het huis ertussen is gebouwd omdat de twee kerkbesturen niet een gezamenlijke muur wilden delen.

Aan het einde van de tour kwamen we nog een merkwaardige winkel tegen, een echte toeristenval. Deze winkel ligt vol met blikjes met een jaartal erop. Deze blikjes zijn gevuld met vis, voornamelijk sardientjes. Met zegt wel eens dat de vis duur wordt betaald hetgeen ook geldt voor deze ingeblikte vis.

Vila Nova de Gaia en Port

In Vila Nova de Gaia, dat gelegen is tegenover Porto op de zuidoever van de rivier de Douro, vindt je grote wijnhuizen waar portwijn de hoofdrol speelt. Vanuit Porto is het het leukst om over de Luís I brug naar Vila Nova de Gaia te wandelen. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op beide plaatsen en de rivier Douro met zijn traditionele portboten.

Na de lunch met onder andere sardientjes zijn wij begonnen met onze port-toer bij één van de oudste wijnhuizen in Portugal, Taylor’s. Hier kun je een interessant audio rondleiding volgen met aansluiten een proeverij. De proeverij viel zo in de smaak dat er nog een paar volgden waaronder die bij Quinta dos Corvos een voor ons onbekend wijnhuis maar met uitstekende port. Een Nederlands sprekende dame hielp ons tijdens de proeverij en het resultaat was een verscheping van een aantal flessen richting Nederland. Dit merk is namelijk niet in Nederland te verkrijgen. Na een smakelijk diner keerden we voldaan terug naar onze villa.

Wist je dat: vroeger de stad Cale en later Portucale heette, waar de landsnaam Portugal van is afgeleid.

Tagged , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.