Portugal

Van Peso naar Pinhão een portroute langs de Douro

Douro

De Douro is een bijna 900 kilometer lange rivier in het noorden van Portugal. Zijn oorsprong ligt op 2200 meter hoogte en hij mondt uit in de Atlantische Oceaan bij Porto. Onderweg wordt deze rivier gereguleerd door vele stuwen.

Het eerste gedeelte van de rivier staat bekend om zijn Quinta’s, wijngaarden waar de druiven voor de Port groeien. In vroegere tijden voeren van uit hier de rabelo’s, portboten, beladen met vaten port naar Porto. Deze prachtige vallei was voor ons het doelwit van deze dag.

We gingen op weg naar Peso da Régua een aan de Douro gelegen plaats in het Portugese district Vila Real. De rit erheen liet ons een bijzonder landschap zien dat deed denken aan een oude western film. Heuvels met verspreidde vegetatie afgewisseld met grote rotsblokken sierden het landschap. Een trieste aanblik waren de gebieden die getroffen zijn door de enorme bosbranden die hier hebben gewoed.

Bij aankomst is Peso zagen we aan de overkant van de Douro, op de heuvels de gestalte staan van Sandeman, een bekend portmerk. De autoroute langs de rivier richting Pinhão is adembenemend. Het landschap met zijn vele wijngaarden is van een ongekende schoonheid. Uiteraard is er onderweg diverse malen gestopt voor een foto maar ook voor het proeven van een glaasje Port.

Uiteindelijk kwamen we aan in Pinhão en ook hier zijn vele wijnboerderijen te bezoeken. Wij gingen naar Symington de grootste Port producent in dit gebied met bekende merken als Graham’s, Warre’s, Cockburn en Dow’s. Het was oogsttijd dus we zagen vele wagens vol met druiven voorbij komen.

Na een fantastische proeverij was het tijd om wat te gaan eten maar we hadden er niet op gerekend dat de restaurants sluiten in de middag om ‘s avond weer open te gaan. Gelukkig konden we nog wat brood en beleg scoren in een supermarkt om een bodem te leggen voor de volgende proeverij.

Na een prachtige dag was het tijd om huiswaarts te keren maar onderweg konden we het toch niet laten om nog één wijnboerderij te bezoeken. Dit bleek een verscholen pareltje te zijn. We werden ontvangen door een aardige mevrouw die ons naar een huiskamer bracht om Port, wijn èn olijfolie te proeven.

Het werd erg gezellig tijdens dit bezoek en de eigenaresse zette alvast de dozen maar klaar voor de verkoop. Een fles wijn werd gekocht om dezelfde avond nog soldaat te maken en daarnaast werd er heerlijke rode en witte Port gekocht en bussen olijfolie. De flessen Port werden zonder etiket verkocht want dan hoeft er geen belasting te worden betaald. Na de proeverij hebben we nog even over de wijngaard gelopen en gesnoept van de nog niet geoogste druiven. En zo kwam er een einde aan een mooie dag.

Tagged , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.