Weekendje weg

Oegstgeest – Weekend in het Groene Hart

Oegstgeest Groene Hart

Begin juli 2015 zijn Elza en ik een weekendje weg geweest naar Oegstgeest in het Groene Hart van Nederland.

Oegstgeest ligt in Zuid-Holland in één van de vroegst bewoonde delen van het kustgebied. De vroegste sporen van bewoning zijn aangetroffen in een uitloper van een strandwal in de Elsgeesterpolder, waar in de tweede eeuw na Christus een Bataafse nederzetting gevestigd was. Schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers is hier geboren. Een van zijn boeken, “Terug naar Oegstgeest”, refereert naar zijn geboorteplaats.

We verbleven in  het hotel dat bij Kasteel Oud-Poelgeest gelegen is. Het kasteel ligt op een landgoed van ruim 10 ha. met loofbos, vijver en waterlopen waarop ook een koetshuis uit de 19e eeuw, een kapel, een tuinmanswoning en een waterput te vinden zijn. Het kasteel is rond 1640 opgebouwd in de huidige stijl en heeft vele eigenaren gekend.

Een beroemde bewoner van het kasteel was de Leidse professor Herman Boerhaave rond 1725. Hij plantte bijzondere bomen en gewassen aan op het landgoed en legde er een kruidentuin aan. De uivormige torens dateren van de negentiende eeuw.

In het bos rond het kasteel hoor je vaak het gekrijs van een niet endemische vogel, een parkiet. Deze luidruchtige gast heeft hier een hele kolonie gevormd en is een bedreiging voor de Nederlandse vogels vanwege het roven van eieren tijdens het broedseizoen.

Vrijdagavond hebben we voor het diner in het hotel nog even een drankje genomen op het strand van Katwijk

Naar de website van Kasteel Oud Poelgeest

Kagerplassen

Op zaterdag hebben we via het hotel e-bikes gehuurd en zijn we gaan fietsen langs de Kagerplassen en richting de kust, het was er mooi weer voor. We fietsen door een prachtige Nederlands landschap met weidse uitzichten en zijn vele molens. Een waterrijk gebied waarbij we. een paar keer, gebruik moesten maken van een fietspontje, wat erg leuk is. Er zijn vijf veerponten in en rond de Kagerplassen.

De Kagerplassen is een stelsel van veenplassen in het noorden van de provincie Zuid-Holland dat als recreatiegebied en als visgrond wordt gebruikt. De plassen liggen tussen Warmond, Oud Ade, de Haarlemmermeer en Sassenheim, grotendeels in de gemeente Teylingen. De plassen worden omzoomd door een netwerk van kleine rietsloten en vaarten en maken deel uit van het Hollands-Utrechts veenweidegebied. Er liggen veel en relatief grote eilanden in en tussen de plassen.

Wij gingen met het pontje vanuit Buitenkaag over naar het Kagereiland met het dorpje Kaag. Tijdens de overtocht zagen we nog een mooie bruine Kiekendief boven de rietkragen zweven. Op het eiland hebben we heerlijk geluncht bij het Kompas. Het was er erg druk met watersportliefhebbers en de boten gingen af en aan. Zittend op het terras aan water hebben we hier erg van genoten.

Na de lunch zien we verder gaan fietsen richting zee en na een verfrissend drankje en een snack van garnalenkroketjes op het strand, gingen we via de duinen richting Katwijk om daarna weer terug te keren naar het hotel. Het was een mooi fietstochtje. ‘s Avonds hebben we heerlijk gegeten bij restaurant OX in Oegstgeest, een aanrader.

De zondag hebben we doorgebracht op het strand in Noordwijk bij ons favoriete strandtent De Zeemeeuw. In de middag sloeg het weer om en na de lunch zijn we dan ook huiswaarts gekeerd. Het was weer een leuk weekend.

Tagged , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.