Weekendje weg

Weekendje Kortrijk één van de oudste steden van België

Broel Toren Kortrijk

Kortrijk is een stad in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen, ligt aan de rivier de Leie en is één van de oudste steden van België. Romeinse vondsten wijzen uit dat de Romeinen Kortrijk hebben gebruikt als uitvalsbasis voor de verovering van Brittannië in 43 na Christus.

Wij hebben gelogeerd in het mooie en sfeervolle Hotel Broel dat direct aan de oevers van rivier de Leie ligt tegenover de Broeltorens. Vanuit het hotel wandel je zo de brug over naar het gezellige oude centrum van deze prachtige stad. Hotel Broel had een mooie en ruime hotelkamers, een binnenzwembad, een fitnessruimte, een sauna, een loungebar en een heel goede bistro waar we de eerste avond heerlijk gegeten hebben.

In de middeleeuwen groeide Kortrijk onder impuls van een bloeiende vlas- en lakennijverheid uit tot een van de welvarendste steden van Vlaanderen. De stad staat bekend als de “Groeningestad” of “Guldensporenstad” door de Guldensporenslag, die op 11 juli 1302 plaatsvond op de Groeningekouter te Kortrijk. In het Museum Kortrijk 1302 kun je deze slag herleven.

De stad was in de 19e en 20e eeuw een belangrijk centrum van de vlasnijverheid en is vandaag nog steeds een belangrijk centrum in de textielindustrie. Het grootste deel van de historische binnenstad is een verkeersvrij voetgangersgebied.

Voor shopaholics is Kortrijk een waar paradijs. En dames, alle grote merken zijn aanwezig wat betreft kleding, schoenen en tassen. Neem wel een goed gevulde portemonnee mee want we zagen een paar Prada schoenen staan voor slechts 400 euro. Het winkelcentrum K trekt ook veel bezoekers.

Culinair is Kortrijk, net als andere Belgische steden, een waar feest met zijn chocolatiers, slagers en poeliers. Er zijn vele goede restaurants te vinden waar vaak wild en gevogelte op het menu staan. Als voorgerecht moet je de artisanale kroketten, zoals kaas en garnalen, eens proberen, erg lekker. Als tip kunnen we voor de lunch Lord Nelson in de Korte Steenstraat aanbevelen en voor ‘s avonds restaurant Beau’m op de Grote Markt.

Winkeltjes met antiek en brocante zijn natuurlijk ook te vinden in Kortrijk zoals Le Chat Noir in de Kapittelstraat. Hier kijk je je ogen uit en vindt je misschien net dat ene wat je nog zoekt. Daarnaast vonden we twee bijzonder café’s zoals de “Wasbar“, een keten van trendy wasserette cafés. Naast boekhandel Theoria zit “Komma in de lucht”, een stripwinkel, café, vinylzaak, barbier, fietskoerier en cultureel trefpunt.

In december is er ook een kleine, maar gezellige kerstmarkt te vinden op de Grote Markt van Kortrijk met lekkere hapjes en drankjes met het Belfort als middelpunt. Grappige om te zien was dat daar onze Zoen gewoon wordt verkocht als Negerzoen.

Het Belfort

Deze UNESCO werelderfgoedparel stamt uit de 13de eeuw. Het Belfort is een overblijfsel van de middeleeuwse lakenhalle en beschikt over een beiaard met maar liefst 48 klokken.

‘s Avonds hebben we deelgenomen aan een wintersneukelwandeling door de stad. Sneukelen is het Vlaamse woord voor smikkelen en smullen en zo kregen we bij drie van de bezienswaardigheden die we bezochten kregen we een versnapering. De wandeling start bij de Dienst Toerisme Kortrijk gelegen in het Begijnhofpark. Hoogtepunten van de wandeling waren het Begijnhof, het Stadhuis en de Broeltorens.

Begijnhof Kortrijk

Het Begijnhof in Kortrijk werd in 1238 door Johanna van Constantinopel gesticht. Het gaaf bewaard middeleeuwse stadsdeel is een combinatie van een pleinbegijnhof en een straatbegijnhof. Sinds 2 december 1998 behoren alle begijnhoven in Belgie tot het cultureel en natuurlijk werelderfgoed van de UNESCO.

Begijnhof Kortrijk

De 41 barokke huisjes stammen uit de 17e eeuw. Het huis met de dubbele trapgevel uit 1649 was dat van de grootjuffrouw. In juli 2014 is een nieuw belevingscentrum op de benedenverdieping van de gerestaureerde Sint-Annazaal geopend waar we een citroenjenever kregen aangeboden. In 2015 staat de opening van een authentiek kijkhuisje op de planning. Het Begijnhof wordt momenteel in fases gerestaureerd.

Stadhuis Kortrijk

Het stadhuis van Kortrijk staat op de Grote Markt. Binnen in het stadhuis van Kortrijk bevinden zich de schepenzaal en de raadzaal met 16de-eeuwse gebeeldhouwde schouwen. Je vindt er glasramen, muurschilderingen en merkwaardige topografische kaarten.

Het huidige stadhuis werd omstreeks 1520 in een gotisch-renaissancistische overgangsstijl opgetrokken. In de nissen van de voorgevel werden de beelden geplaatst van de voornaamste Graven van Vlaanderen. Vooral in de 18de eeuw onderging de gevel allerlei veranderingen en zelfs verminkingen. In wat vroeger de buitenplaats van het stadhuis was kregen we een kalletaartje aangeboden.

Kalletaart is een typische streekspecialiteit uit de Belgische stad Kortrijk die nog steeds te verkrijgen is bij de Kortrijkse banketbakkers. Kalletaart is een appel- en abrikozentaart met luchtige koek, besprenkeld met een scheutje Calvados en amandelschilfers. De naam van de taart verwijst naar Kalle, de vrouwelijke wederhelft van Manten. Manten en Kalle zijn de klokkenluiders van het Kortrijkse Belfort.

Meer over West Vlaamse streekproducten vindt je op Smulweb

Broeltorens

De naam broel verwijst naar bruul, een afgebakend stuk land, meestal moerassig of braakliggend. De torens zijn, samen met de iets verder gelegen Artillerietoren, de enige overblijfselen van de middeleeuwse stads-omwalling die tijdens verscheidene bezettingen en oorlogen verwoest werden. Ze beschermden de Broelbrug die na de Eerste en Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd werd. Ze zijn opgetrokken uit kalk- en zandsteen.

De oudste van het duo torens, de zuidelijke ‘Speytorre’ of ‘Blauwe Toren’, werd samen met de Broelbrug gebouwd in 1385 om het verkeer op de Leie te controleren. Deze toren was een deel van de versterkte omheining van het eerste grafelijk kasteel van Kortrijk waar de graven van Vlaanderen resideerden. De tweede, noordelijke, toren, de ‘Inghelburghtorre’, uit 1415 diende als wapenopslagplaats, en was voorzien voor het gebruik van artillerie. Vandaar zijn tweede naam ‘Armorietorre’. In de oudste toren kregen we een glas port aangeboden hetgeen niets te maken heeft met Kortrijk maar wel lekker.

Wist je dat….

De Broeltorens, tijdens de 1e Wereldoorlog een geheime opslagplaats voor wapens waren.

Op 21 december 1914 werd de stad Kortrijk veroordeeld tot een boete van 10 miljoen mark voor het achterhouden van een grote wapenvoorraad in de Broeltorens.

Dit dreigement van de Duitse Etappenkommandant Von dem Knesebeck baarde het stadsbestuur grote zorgen. Het kreeg slechts één maand de tijd om dit onmetelijke bedrag bijeen te zoeken. Er zou bij vier banken geld moeten geleend worden. Uiteindelijk kon de boete via onderhandelingen afgewenteld worden. Intussen vierden de Duitsers uitgebreid Weihnachten.

Toen ze bijna vier jaar later Kortrijk moesten ontruimen, lieten de Duitse bezetters op 16 oktober 1918 maar liefst 750 kg springstof ontploffen onder de Broelbrug. De Broeltorens bleven zwaar beschadigd achter.

Memorial Museum Passchendaele

Op zondag hebben we een bijzonder en zeer interessant museum bezocht dat op een interactieve manier de 1e Wereldoorlog in beeld brengt.

Het Memorial Museum Passchendaele ligt in Zonnebeke vlakbij Ieper.  In dit gebied is gedurende de hele oorlog zwaar gevochten en er zijn daarom ook vele begraafplaatsen te vinden uit die tijd zoals de Tyne Cot Cemetery en oorlogsmonumenten zoals de IJzertoren.

In dit museum wordt de herinnering aan de slag van 1917 bij Passendale levendig gehouden. Tijdens deze slag lieten honderdduizenden soldaten het leven. Het museum heeft een grote collectie en in woord en beeld worden de verschrikkingen van deze loopgraven en  gifgas oorlog duidelijk.

Memorial Museum Passchendaele

Heel bijzonder zijn de nagebouwde “dugout” onder het museum die laat zien hoe de Britten zich als mollen onder de grond verscholen hielden en de buiten gelegen loopgraven die je zelf kunt ervaren. Als je hier in de buurt bent is dit een must om te bezoeken.

Naar de website van het museum

Tagged , , , , , , ,

1 thought on “Weekendje Kortrijk één van de oudste steden van België

  1. Hotel Broel is inmiddels failliet en wordt gesloopt om plaats te maken voor een woonproject. Komma in de lucht is inmiddels ook definitief gesloten maar Le Chat Noir heeft er inmiddels en bar bij gekregen naast al het brocante.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.