Weekendje weg

Weekendje naar de Bourgogne

Château de La Rochepot Bourgogne

In het Pinksterweekend van 2015 zijn we met z’n allen naar de Bourgogne in Frankrijk afgereisd voor een verblijf bij Frans en Tilly Bartels. Zij wonen in het kleine dorpje Cormot Le Grand dat vlak bij Nolay ligt in de Bourgogne.

Nolay is een gemeente in het Franse departement Côte-d’Or en maakt deel uit van het arrondissement Beaune. Het is een klein middeleeuws dorp met vakwerkhuizen, een oud kapelletje, een wasplaats en een prachtige markthal.

Frans en Tilly wonen als God in Frankrijk in een prachtige huis aan de rand van Cormot in de Bourgogne. Rondom het huis is een prachtige tuin met boomgaard en achter het huis een mooie wijngaard. Het stuk land voor het huis is ook in hun bezit en daar worden schapen gehouden.

Huize Bartels Cormot Bourgogne

Wij, John, Elza, dochter Tamara en haar vriend Michel zijn op donderdagmiddag vertrokken en na acht en een half uur rijden (inclusief twee stops) kwamen we midden in de nacht aan in Cormot. In de Bourgogne ga je natuurlijk niet naar bed zonder genoten te hebben van een glas wijn. Onze dochter Samantha en schoonzoon Joris kwamen een dag later.

Na een lekker ontbijt en bijkletsen met Frans, Tilly en Elly, haar zus, gingen we vrijdag met z’n allen op pad naar een prachtige uitkijkpunt. Het uitzicht was schitterend. Hier vonden we ook nog een verlaten restaurant en woonhuis. Bizar was dat het leek of de mensen plotseling waren verdwenen want alles lag nog op tafel en de kamer zag er uit als of er nog steeds iemand woont.

Frans, Tilly en Elly gingen hierna naar huis en wij gingen naar naar La Rochepot om te lunchen en een bezoek te brengen aan het kasteel. We hebben geluncht bij Le Monsegur, een bijzonder restaurant. We werden verwelkomt door de eigenaresse die ons vertelde dat zij jongeren opving die het moeilijk hebben gehad of die hun eigen land hebben verlaten om hun geluk in Frankrijk te vinden.

Het kleurrijke restaurant heeft een drie-gangen dagmenu dat door deze jongeren wordt bereidt. Voor 13,50 euro kregen we een heerlijke, eenvoudige, maaltijd voorgeschoteld met eerlijke producten uit eigen tuin. Na een bezoek aan de tuin en het winkeltje waar ze eigen gemaakte producten verkopen zoals likeur en confiture, gingen we een bezoek brengen aan het nabijgelegen kasteel.

Château de La Rochepot

Het Château de la Rochepot is een 13e-eeuws kasteel gebouwd in de 13e eeuw op een uitloper van kalksteen in het noorden van het dorp La Rochepot. Zoals vele kastelen viel het in verval en pas in de 19e eeuw werd het gerestaureerd door de familie Carnot. Het staat al geruime tijd te koop. Het is een prachtige kasteel en een bezoek waard.

Naar de website van het kasteel

Hierna hebben we nog een bezoek gebracht aan le Bout du Monde, het einde van de wereld. Hier vindt je grotten en een waterval. Het is een bekende plek voor bergbeklimmers.

Op zaterdag, Joris en Samantha waren inmiddels ook gearriveerd, zijn we Beaune gegaan voor een bezoek aan de markt en het beroemde Hôtel-Dieu.

Hôtel-Dieu

De Hospices Civils de Beaune of kortweg Hospices de Beaune is een liefdadigheidsinstelling opgericht in 1443 door Nicolas Rolin als een armenhospitaal in Beaune. Het oorspronkelijke hospitaal, het Hôtel-Dieu wordt beschouwd als één van de pronkstukken van de Vlaams-Bourgondische bouwstijl, die aanleunt bij de laat-gotiek uit de 15e eeuw. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als museum.

Naar het einde van de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) heerste in Frankrijk een grote armoede en hongersnood.Deze hongersnood kostte in Beaune alleen al aan drie vierde van de inwoners het leven. In het licht van die situatie beslisten Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië Filips de Goede, en zijn vrouw Guigone de Salins op 4 augustus 1443 om een hospitaal voor armen te voorzien. Op 1 januari 1452 werd de eerste patiënt in het centrum verzorgd. Ouderen, invaliden, wezen, zieken, zwangere vrouwen en armen hadden er van de middeleeuwen tot in de 20e eeuw gratis toegang.

Het gebied rond Beaune staat bekend om zijn wijnen en om zijn jaarlijkse wijnverkopen georganiseerd door de Hospices de Beaune. Deze organisatie werd gesticht in 1442 door Nicolas Rolin, kanselier van de graaf van Bourgondië, en zijn vrouw. Dankzij giften in het verleden bezit deze organisatie wijngaarden in de beroemdste delen van Bourgogne.

Na dit bezoek reden we langs de vele wijngaarden weer terug naar Cormot. Vele van deze wijngaarden zijn ommuurd en Joris wist te vertellen dat hoe hoger de muur hoe duurder de wijn was.

‘s Middags gingen we richting Chalon-sur-Saône om daar in een grote supermarkt inkopen te doen voor de BBQ die avond. Onderweg kwamen we diverse wijnkelders (cave) tegen waar je ook kunt proeven. We zijn gestopt bij een cave waar je de, wat duurdere, Mercurey wijnen kunt proeven. Het resultaat van deze proeverij was dat er een aantal flessen de  auto in meegingen. Na de boodschappen gingen we terug wat aan het einde van de middag volgde er weer een wijnproeverij.

De hele familie ging om 18.00 uur mee voor deze wijnproeverij bij Cédric Pistre in het dorpje Mazenay. Dit werd een uitermate gezellige proeverij en de wijn vloeide rijkelijk.  Na heel wat uurtje waarbij de stemming steeds vrolijker werd was het toch tijd om huiswaarts te keren want er moest nog gegeten worden. Met een auto vol met dozen wijn keerden we terug naar Cormot waar de gezelligheid werd voortgezet tot laat in de avond met de BBQ en opgetrokken flessen wijn, Joie de Vivre.

Op zondag hebben we met z’n allen de markt in Chagny bezocht. Dit is één van de leukste markten in de omgeving waar je heerlijke streekproducten kunt vinden. Ikzelf heb er nog een aantal tomatenplanten gekocht die ik in Nederland moeilijk kan krijgen. Er zijn vele markten te bezoeken in de Bourgogne, kijk maar eens op deze website van Manoir Bonpassage.

Daarna nog een tour gemaakt door de Bourgogne langs de tegen de bergen aangebouwd dorpje Saint Romain. Ook nog even gestopt op een mooi uitkijkpunt. ‘s Middags lekker uitgerust en tijdens het diner genoten van de heerlijk kip die Tilly had klaargemaakt. Ook de avond werd rustig doorgebracht. Maandag, tweede Pinksterdag, zijn we weer richting huis gereden. We hebben een heerlijk weekend gehad maar het afscheid was zwaar en we kunnen het maar moeilijk loslaten. Zeker voor herhaling vatbaar.

Ons Fotoverhaal
Tagged , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.