Weekendje weg

Weekendje naar het Friese Dokkum

Dokkum

Eind februari 2015 zijn Elza en ik een weekendje naar Dokkum geweest. We verbleven in het mooie  hotel De Abdij van Dokkum  gelegen in het centrum aan de Markt.

We kregen hier een ruime tweepersoonskamer met douche, toilet en bad en bovendien een eigen zithoek en kitchenette.’s Avonds hebben we heerlijk gegeten in het restaurant van het hotel waar ze koken met eerlijke (streek) producten. In het gezellige Grandcafé schenken ze uiteraard de traditionele Bonifatiusbitter uit Dokkum.

Dokkum is een stad in de gemeente Dongeradeel in Friesland, gelegen op de grens tussen de Kleistreek en de Friese Wouden, in het noordoosten van de provincie. Dokkum is één van de Friese elf steden en is de 5e winkelstad van Friesland. Dokkum telt meer dan 140 rijksmonumenten.

Op zaterdag zijn we als eerst naar de VVV gelopen voor een stadswandeling.  Deze is gevestigd in het Admiraliteitshuis, een museum gevestigd in een aantal historische panden in het centrum van Dokkum. Een van de panden is een voormalig pakhuis van rond 1800. In het museum is een permanente tentoonstelling over het leven van Bonifatius.

De stadswandeling (zonder gids) was zeer de moeite waard en mede door het mooie weer genoten we hier volop van. Tijdens deze wandeling zagen we een groot deel van historisch Dokkum zoals de historische panden aan het Grootdiep, de voormalige Koffiebranderij dat nu een eetcafé is, het oude stadhuis dat, helaas, alleen maar tijdens kantooruren te bezoeken is, ook nog na afspraak en de Waeg die gebouwd is  in 1754, precies 1000 jaar na de stichting van Dokkum. Het bezit 4 ionische pilasters met gebeeldhouwde stadswapens en een klokkoepel. Op de gevel staat nog steeds de tekst weegt en waakt.

Wandelen maakt dorstig dus tijd voor een bakkie. In Dokkum doe je dat bij De Koffiepot, dat niet te missen is door de grote koffiepot aan de gevel. Deze “must do” is ook een plek om te lunchen. Dokkumer koffie, met Beerenburg of Bonifatius bitter, is natuurlijk ook hier te krijgen.  De lunch hebben we genoten in een andere hippe en gezellige plek, Lekkernij, in de Waagstraat. Beide gelegenheden dus zeer aanbevolen

Wist je dat…. 

In Dokkum Fedde Sonnema begonnen is met zijn destilleerderij en likeurstokerij, tegenwoordig nog steeds bekend van Sonnema Beerenburg. De oude fabriek staat nog steeds in Dokkum. Het pleintje voor de voormalige fabriek is naar Sonnema Sonnemapleintje genoemd. De beerenburg wordt inmiddels in Bolsward gestookt.

Maar verder met de wandeling. Tegenover het stadhuis staan op de plaats van het voormalige blokhuis drie huizen uit de zeventiende eeuw. Verder lopend kom je uit bij het Kleindiep met zijn mooie huizen en even verderop één van twee molens die Dokkum rijk is.  De Zeldenrust is voor het publiek open op zaterdagmiddag. Dit was een zeer leuke ervaring om een draaiende molen te bezoek.

Hierna zijn we verder gelopen over de bolwerken van Dokkum. Dit zijn de stadswallen die ooit als vesting dienst deden. Op zes punten bevinden zich bastions. Zo kwamen we langs de tweede molen, De Hoop, de monumentale herberg De IJsberg, geboorteplek van de oudste schaatsclub van Nederland. Ook een mooi plekje is de Kereweer, een klein sluisje, met een singelgrachtje en een lieflijk verscholen straatje.

Uiteraard hebben we ook een bezoek gebracht aan de Bonifatiuskapel, die even buiten het centrum ligt. De kapel is echter alleen geopend in de zomer maar het gebouw en de omliggende tuin met bron is toch de moeite waard om te bezoeken in de winter.

Kortom er is een hoop te zien en te doen in Dokkum, dat ons heeft verrast. Het is trouwens ook een prima winkelstad. Zomers zal het hier veel drukker zijn met alle toeristen, plezierboten, wandelaars en fietsers.  Als afsluiting hebben we ‘s avonds heerlijk gegeten bij Artisante, een gezellig en vriendelijk stadscafé.

Meer informatie over Dokkum

Tagged , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.