Weekendje weg

Een weekendje in het Noord-Hollandse Enkhuizen

Enkhuizen

In augustus 2014  hebben Elza en ik een heerlijk weekendje in Enkhuizen doorgebracht. We verbleven een nachtje in B&B Het Achterom wat gevestigd is in een monumentaal pand midden in het centrum van Enkhuizen in de Westerstraat.

Het Achterom heeft één kamer een stadstuin met een eigen opgang, een slaapkamer met twee eenpersoons bedden, een serre en een privé badkamer met toilet. Koffie en thee faciliteiten zijn ook aanwezig en het ontbijt is werkelijk een feest. Dit pareltje waar je gastvrij wordt ontvangen is te boeken via de website van Bed en Breakfast.

Op deze website zijn trouwens nog veel meer leuke B&B’s te vinden. Voordat we de stad gingen verkennen hebben we heerlijk geluncht bij Onder de Wester, een aanrader.

‘s Middag hebben Elza en ik een stadswandeling door Enkhuizen gemaakt.

Stadswandeling Enkhuizen

Enkhuizen is een stad in West-Friesland, in de provincie Noord-Holland. De gemeente ligt aan zowel het Markermeer als het IJsselmeer. Enkhuizen staat bekend als de ‘Haringstad’ vanwege haar verleden als centrum voor de haringvisserij. De stad is, onder meer vanwege de watersport, een belangrijk toeristisch centrum. Enkhuizen begon haar bestaan in de Middeleeuwen als haven- en vissersdorp. De Drommedaris is de zuidelijke toegangspoort van de stad Enkhuizen. Het is het bekendste gebouw in Enkhuizen.

Uniek in de wereld is de Enkhuizer Almanak die jaarlijks verschijnt. De almanak bevat informatie over het komende jaar, zoals een uitgebreide kalender met feestdagen en markten, astronomische gegevens (opkomsttijden van zon en maan, tijdstippen van eb en vloed) en weersvoorspellingen. Daarnaast staan er ook algemene zaken in, zoals volksvertellingen en weetjes en andere vormen van folklore. De almanak verscheen mogelijk voor het eerst in 1595, maar er zijn geen exemplaren van rond die tijd bewaard gebleven. Het oudste exemplaar in het archief van de uitgeverij van de Enkhuizer Almanak dateert uit 1686. Sinds 1995 is in Enkhuizen het Enkhuizer Almanak Museum gevestigd.

Meer informatie over Enkhuizen

Aan het einde van de middag ging Elza voor familiebezoek naar Alkmaar en ik ging deelnemen aan een vogelexcursie op het IJsselmeer.

Vogeleiland De Kreupel

De Kreupel is bij veel mensen niet bekend en toch is het een van de belangrijkste vogelgebieden van Nederland. Het is een 70 hectare grote archipel in het IJsselmeer. Het bestaat uit een tweetal grotere en meerdere kleine eilanden, omringd door ondiep water, slikken en geulen. Eromheen ligt een lage basaltdijk met openingen om water door te laten.

Het ligt ongeveer vijf km ten noorden van Andijk. De Kreupel is in 2003 aangelegd op een ondiepte in het meer met zand dat vrijkwam uit het verdiepen van de vaargeul tussen Amsterdam en Lemmer. De aanleg had als doel om rust- en broedgebied voor vogels te maken in het IJsselmeer. In de nazomer is vogeleiland de Kreupel de enige plek waar je duizenden zwarte sterns bij elkaar kan zien.

We vertrokken voor de excursie om half zes ‘s middags uit de haven van Enkhuizen met het zeilschip De Schuttevaer met aan boord vele vogelaars die gewapend waren met verrekijkers, telescopen en indrukwekkende camera’s waarop nog indrukwekkender lenzen waren gemonteerd.

Op weg naar naar de Kreupel kregen we na het hijsen van de zeilen een presentatie over de Zwarte Stern, het vogeltje waar het vandaag allemaal om ging. We kregen informatie over het onderzoek wat gedaan wordt met betrekking tot het broeden in Nederland en de trek naar Afrika. Hierna was het tijd voor het, bij de excursie inbegrepen, pastabuffet en dat lieten we ons goed smaken.

We hadden veel geluk met het weer tijdens deze excursie. De buien bleven weg en we kregen prachtige Hollandse luchten te zien met hier en daar een schitterende regenboog in de verte. Na enige tijd varen kwam de Kreupel in zicht. De eerste vogels kwamen in zicht en de verrekijkers en camera’s werden in stelling gebracht. Tijdens de rondgang om het eiland herkende ik aantal vogels zoals de fuut, heel veel aalscholvers en een buizerd maar bij vele kreeg ik les van de kenners. Zo raakte ik bekend met het visdiefje, kuifeenden, de kluut, wulpen en natuurlijk de zwarte stern.

Zonsondergang De Kreupel

Bij zonsondergang meerden wij aan in de passantenhaven van het eiland en zagen we bij het intreden van de duisternis, duizenden zwarte sternen van heinde en verre aan komen vliegen om hier te overnachten. Na dit schouwspel keerden we terug naar Enkhuizen waar we om half twaalf ‘s nachts aankwamen terugkijkend op een leuke en leerzame excursie.

Meer informatie op de website van Fogol

Zeilschip De Schuttevaer

Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland. In 1910 ging het schip in Stadskanaal te water. Zij zette koers naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton waterverplaatsing voortgedreven door de wind. Tot het einde van de tachtiger jaren voer zij als kustvaarder onder Duitse vlag. Zo ontkwam het schip aan de sloophamer. In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en zeer grondig verbouwd. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een echt Grand Café aan boord en het interieur is geheel in Art Deco Stijl.

Meer informatie over De Schuttevaer

Het Zuiderzeemuseum

Op zondag hebben Elza en ik een bezoek gebracht aan het Zuiderzeemueseum in Enkhuizen. Het Zuiderzeemuseum kent een binnen- en een buitenmuseum waar oude tijden herleven ten tijde van het leven en de visserij rond en op de Zuiderzee. In het buitenmuseum vindt je een kerkdorp en een visserdorp met vele authentieke woningen en bedrijven, zoals een postkantoor, een school, een snoepwinkel, een boerenleenbank en diverse woonhuizen. Bijzonder is de wasserij die door een stoommachine wordt aangedreven. Bovendien kun je diverse demonstraties bijwonen van oude ambachten en zie je hoe het huishouden er aan toe ging in vroegere tijden.

Toegangskaartjes zijn te koop bij de ingang bij het parkeerterrein en bij de VVV, vlak bij het station van Enkhuizen. In beide gevallen gaat het bezoek vooraf aan een bootreis naar het museum.

Tagged , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.