Tagarchief: Roofvogel

De steenuil een bekende verschijning op boerenerven

De steenuil is de bekendste van de kleinere uilensoorten. De steenuil schuwt de menselijke omgeving niet en broedt vaak op boerenerven in een landschap met een variatie aan houtwallen, heggen, weide en knoestige bomen.

Hij jaagt vanaf plekken die op één tot anderhalve meter hoogte staan. Als schuilplaats en broedhol gebruikt hij oude bomen, schuren, gebouwen en dergelijke.

Lees verder

Parahawking – vliegen met roofvogels

Bij parahawking wijst een roofvogel jou de weg. Het is een unieke combinatie van paragliden en valkerij, de kunst van het africhten van valken. Samen met een begeleider laat je je meevoeren met de wind terwijl getrainde valken jou voortdurend gezelschap houden.

Parahawking werd in 2001 ontwikkeld door de Britse valkenier Scott Mason. Mason was tijdens een wereldreis in Pokhara, Nepal, waar veel roofvogels,zoals de vale gier, steppe arend en zwarte wouw, gezien kunnen worden. Toen Mason deelnam aan een tandem paragliding vlucht met de Britse paraglider Adam Hill, had hij de gelegenheid om roofvogels tijdens de vlucht te zien en realiseerde zich dat hij de sport van paragliden en valkerij heel goed kon combineren. Sindsdien heeft hij zich gevestigd in Pokhara om te werken met deze roofvogels gedurende het droge seizoen tussen september en maart.

Lees verder

De Omaanse Uil

Een team van Britse en Nederlandse ornithologen heeft in 2013 in Oman een nieuw soort uil ontdekt. De Omaanse uil was dan ook een logische naam voor het dier.

Het komt maar zelden voor dat een niet eerder beschreven vogelsoort wordt ontdekt. Het team van The Sound Approach was bezig met het verzamelen van geluidsopnamen van uilen in Oman, toen ze een op een Palestijnse Bosuil lijkende uil op het spoor kwamen met een bijzondere roep.

Lees verder

De Sneeuwuil – bewoner van de Arctische toendra

De sneeuwuil ( Bubo scandiacus ) is een grote uil uit de typische uilen familie Strigidae en is voor het eerst ingedeeld door Carolus Linnaeus in 1758. Het is de officiële vogel van de Canadese provincie Quebec en staat bij vogelaars en natuurliefhebbers hoog op de “Must See” lijst.

Met zijn gele ogen en zwarte snavel is deze witte vogel gemakkelijk te herkennen. Een sneeuwuil kan een lengte hebben tussen de 50 tot 70 centimeter. De spanwijdte bedraagt 128-148 centimeter en hun gewicht varieert tussen de 1,6 tot 3 kilo. Het is één van de grootste en zwaarste uilensoorten in de Arctische toendra. Het volwassen mannetje is over het algemeen helemaal wit. Het vrouwtje heeft enkele donkere vlekken op haar huid zitten, doordat er op iedere veer een bruine band zit, hoofd en nek van het vrouwtje zijn helemaal wit.

Lees verder